Motorcross

Coupe de l’avenir 2024: verslag van de manager Team Belgium

Na de vele regen van de voorbije weken werd voor het weekend van de coupe de l’avenir droog weer voorspeld. En dit bleek te kloppen. We kregen een droog maar fris weekend.

De meeste van onze Team Belgium rijders kwamen reeds op vrijdagavond op het circuit aan. Op zaterdagmorgen vond dan de technische keuring plaats gevolgd door de vrije trainingen en de tijdstrainingen.

De kwalificatiereeksen zouden de startvolgorde bepalen voor de races van zondag.

Bij de 65cc’s was snel duidelijk dat de tegenstand zeer sterk was. Groot Britannië kwam als eerste team uit de kwalificatiereeksen gevolgd door Frankrijk en Letland. Onze jongst Belgen zetten zich in het midden van het peloton met een 6de plaats. Xen Temmerman scoorde hier individueel het best met een 13de plaats.

In 85cc won Frankrijk de kwalificatiereeks voor Groot Britannië en België. Dit was toch hoopvol. Onze 3 Belgen vlotjes binnen de top 20, met Torre Van Mechgelen als snelste op een 8ste plaats.

In de Coupe de l’Avenir Open waren de Letten het snelste, gevolgd door de Britten en de Belgen. Hier een mooi 6de plaats voor Maxime Lucas.

Zondag

65cc: In de eerste reeks domineerden de Britten met 1, 2 en 5 aan de finish. Ook de Fransen en de Letten zaten goed vooraan. Xen Temmerman reed naar een 10de plaats. Tobe Vandeneynde eindigde 19de, nabij gevolgd door Cedric Fleerackers op een 23ste plaats.

In de 2de reeks waren nu wat andere namen terug te vinden vooraan in de uitslag. Cedric Fleerackers reed als eerste Team Belgium rijder over de meet op een 21ste plaats, gevolgd door Tobe Vandeneynde op 22 en Xen Temmerman op een 23ste plaats, na een late val.

De Brit Jagielski won de individuele trofee bij de 65cc’s.  Xen Temmerman was beste Belg op een 16de plaats. Groot Britannië won dan ook overtuigend het landenklassement voor Frankrijk en Letland. De Belgen werden 8ste.

85cc: ook bij de 85cc’s zaten de Britten vooraan in de uitslag van de eerste reeks. Ook de Fransen en de Letten scoorden goed. Torre Van Mechgelen werd mooi 12de, Lukas Spigeleer 16de gevolgd door Timéo Mohring op 17. Nagenoeg zelfde scenario in de 2de reeks. Ook nu weer de Britten vooraan. Torre schoof nu op naar een 8ste plaats aan de geblokte vlag. Lukas Spigeleer 19de en Timéo Mohring 20ste. Hayden Statt uit Groot Britannië won ook de 3de reeks. Nu werd Van Mechgelen 13de, Spigeleer 17de en Mohring 18de. Hayden Statt werd eindwinnaar. In het landenklassement veroverde Letland de titel voor Frankrijk en GB (die wel heel wat pech kenden). België werd 7de bij de 85cc’s.

Bij de Coupe de l’Avenir Open waren onze verwachtingen na zaterdag wat hoger, ondanks de sterke tegenstand. Junior Bal wist zich als 3de te handhaven na de Engelsman Askew en de Let Bidzans. Ook Maxime Lucas kwam mooi 5de binnen. Harry Seel had de ondankbare taak om de 125cc te bemannen. Hij finishte 24ste. Ook in de 2de reeks wist Askew te winnen, voor Bidzans. Junior Bal werd ook nu weer mooi 4de. Maxime Lucas werd knap 6de. Harry Seel reed nu sterker, maar moest opgeven na mechanische pech. De derde reeks werd nu gewonnen door Bidzans voor Askew. Maximum Lucas streed voor wat hij waard was en tikte als 4de aan. Junior Bal, die een slechte start nam reed naar een 7de plaats. Harry Seel reed een sterke reeks met een 21ste plaats als gevolg (3de 125cc). Dit alles maakte dat we individueel nipt naast het podium vielen met Junior Bal als 4de en Maxime Lucas als 5de. Bij het landenklassement won GB voor Letland. Team Belgium werd mooi 3de en mocht mee op het podium.

Voor de Joël Robert Trophy, landenklassement over alle categoriën en alle uitslagen, werden we vooraf gegaan door Groot-Britannië, Letland en Frankrijk. Toch mooi een vierde plek voor onze Belgian Junior Knights.

Deze editie van de Coupe de l’Avenir wordt afgesloten met voor Team Belgium één podiumplaats. We zagen wel dat de meeste andere landen hun toppers hadden aangeduid om hun land te vertegenwoordigen. Een aantal van onze rijders waren ook eerstejaars in hun categorie. Niettemin keerden ze allen moe en voldaan, en vooral gezond naar huis met alweer wat internationale ervaring erbij.

Wij danken dan ook de rijders voor hun inzet, positivisme en sportiviteit. Ik weet dat dit circuit niet voor alle rijders hun lievelingscircuit is. Toch deelnemen en het beste van zichzelf geven, daar alleen kan je van bijleren.

Tevens ook dank aan alle ouders, mekaniekers, familieleden en supporters van de rijders. Ook een woord van dank aan Danny Zelck, voor de mooie foto’s, Ivan Vogeleer als délégué en Yves Devlaminck als coach. Ook de staff die weer zorgden voor een lekkere team-barbecue op zaterdagavond, merci daarvoor aan Ann, Emmely, Hugo, Kevin en Freddy.

Tot slot ook dank aan de sponsors van team Belgium en de BMB voor de steun.

En nu duimen voor de grote jongens van Team Belgium in de Motocross of Nations volgend weekend.

Tekst: Robert Gielis
Foto’s: Danny Zelck

Partners

Back to top button