Classic BikeSnelheid

Belangrijke info seizoen snelheid & classic bike 2025

Veiligheid is uiteraard een prioriteit bij de beoefening van de motorsport. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en zorgen voor alsmaar betere veiligheidsuitrustingen. De BMB werkgroepen snelheid en classic bike beslisten reeds vorig jaar om vanaf het seizoen 2025 twee belangrijke reglementswijzigingen aan te brengen voor wat betreft de uitrusting van de rijders in de disciplines snelheid en classic bike.

Helmen

Vanaf 1 januari 2025 zullen de helmen gebruikt in de snelheid en Classic bike aan een van volgende normen moeten voldoen:

  • Europe : ECE 22-06
  • Japon : JIS T 8133 : 2015
  • USA : SNELL 2015, SNELL 2020D of R en SNELL 2025 D of R
  • FIM : FRHPhe

Ter herinnering, de helmen met homologatie ECE-05 “P” zullen dus VERBODEN worden.

Opgelet, in de off-road disciplines (motorcross, supermoto, enduro, BEX, trial, speedway) blijven de helmen met homologatie ECE-05 “P” wel nog toegelaten in 2025.

Voor het seizoen 2026 zullen in ALLE disciplines enkel de helmen ECE 22-06 en FIM FRHPhe nog worden toegestaan tijdens de Belgische wedstrijden. Voor de wedstrijden van het wereldkampioenschap en Europees kampioenschap zullen vanaf 2026 enkel de FIM FRHPhe helmen toegelaten worden in alle disciplines.

Airbags

Ook reeds beslist vorig jaar was de invoering van de verplichting om in de snelheid en classic bike een airbag te dragen (Opgelet: de rugbescherming blijft verplicht hetzij geïntegreerd in de airbag hetzij apart). We maken gebruik van de lijst van airbags gehomologeerd door de FFM. Inderdaad in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, … was het gebruik van een airbag reeds eerder verplicht.

We begrijpen dat deze verplichtingen mogelijk extra kosten voor de rijders met zich meebrengen. Maar veiligheid heeft eigenlijk geen prijs.

We wensen alle rijders alvast een goede voorbereiding van het seizoen 2025!

Partners

Back to top button