GP België moet groot motorcrossfeest worden
De Grote Prijs Motorcross van België, 3 augustus aanstaande, moet een groot motorcrossfeest worden, zegt organisator en vijfvoudig wereldkampioen Eric Geboers. Als er dan nog een Belgische overwinning inzit, maakt dat het feest compleet.
Het weekend van 2 en 3 augustus staat in het teken van de GP Motorcross van België op het zware zandcircuit van Lommel. Er was tot in april van dit jaar nog onzekerheid over wie de Belgische Grote Prijs zou organiseren en waar die zou plaats vinden. Tijdens de Grote Prijs van Nederland maakte de promotor van het wereldkampioenschap motorcross, Youthstream, bekend dat er een overeenkomst was gesloten met de vzw GP van Limburg in de persoon van Eric Geboers. Is Eric Geboers de redder van de GP van België? “Ik weet niet of ik me zo moet voelen. Maar één ding is wel zeker: als ik mijn nek niet uitgestoken had, was er dit jaar en de volgende jaren geen Grote Prijs van België,” zegt hij.
Voor Geboers is het niet zijn eerste organisatie. Hij deed al de GP van België in Namen van 2003 tot en met 2007 en in Lommel van 2008 tot en met 2011. In 2012 stond zijn organisatie achter de Motorcross der Naties in Lommel. In 2012 en 2013 was de GP (toen in Bastenaken) in handen van Dynamic Marketing Group maar die haakte voor 2014 af wegens financiële problemen. Vandaar ook de onzekerheid voor de Belgische GP van dit jaar. Geboers: “Wij – en dat is wij als familie – leven van de motorcross en we kunnen niet lijdzaam toezien dat een GP van België wegvalt. Dat doet pijn.”
Zakelijk
De organisatie van een Grote Prijs brengt financiële risico’s met zich mee. De vzw GP Limburg heeft daarom ook steun gevonden bij de stad Lommel, de provincie Limburg en de Vlaamse Regering (via Topsport Vlaanderen) en ook garanties gekregen van Youthstream. “Ik kan begrijpen dat Youthstream heel zakelijk is en met de GP’s geld wil verdienen. Daar kan ik mee leven, want uiteindelijk moet er daar ook geld zijn om de rekeningen te betalen,” aldus Geboers. “Maar het eindresultaat moet goed zijn voor de sport, voor Youthstream en voor de organisator vzw GP Limburg. We hebben onze standpunten duidelijk gesteld. Een gezonde zakenman heeft daar begrip voor. Sowieso mag niemand verwachten dat we er onze spaarcenten insteken.” De steun van de overheden was niet gemakkelijk. “Je moet niet vergeten dat we hebben moeten onderhandelen in een periode van verkiezingsstrijd. Er waren toen weinig politici op Vlaams niveau die wilden bewegen.”
Geboers heeft een contract met Youthstream voor dit jaar en de komende vier jaar. Voor de editie 2014 was de tijd relatief kort om de organisatie rond te krijgen. De organisatie kon echter terugvallen op het draaiboek en op de logistieke partners van de vorige edities van de GP. De locatie Lommel met het permanente cross-circuit binnen de gemeentegrenzen is een voordeel. Geboers: “Het is evenwel niet zomaar de poorten open zetten en een wedstrijd verrijden. Maar het is wel eenvoudiger dan een GP op poten zetten op de Citadel van Namen.”
Realistisch
Geboers en co willen het zeker deze keer organisatorisch niet te ingewikkeld maken. “Op het moment dat we besloten te organiseren, hebben we in de spiegel gekeken en gezegd dat we realistisch moesten zijn en niet moesten proberen spectaculaire dingen te doen. We hebben het laatste draaiboek genomen en gekeken wat kon.” Er is bijvoorbeeld geen voorverkoop van tickets. Dat vraagt immers nog meer voorbereiding en kosten om een website op te zetten. De toegangsprijs ligt op 60 euro per persoon voor het hele weekend en op 15 euro voor kinderen van 6 tot 14 jaar (onder begeleiding van een volwassene). “Dat is inclusief toegang tot het rennerskwartier. Voor die prijs hoeven we ons niet te schamen. Ik denk dat we daarmee bij een van de laagste zitten in Europa. En de toeschouwers in Lommel weten ook dat we in het verleden veel gedaan hebben om het voor hen beter te maken,” aldus Geboers. Zo is er 130.000 kubieke meter extra grond aangevoerd om een publieksberm te maken. Dat moet voor de fans een arenagevoel geven en de mogelijkheid bieden veel van de actie te blijven volgen.
Feest
Uiteindelijk moet de Grote Prijs van België één groot motorcrossfeest worden. Geboers stelt ook dat het een promotie voor de motorcross moet worden om die sport op de langere termijn te ondersteunen. Hij is daar samen met de Belgische Motorrijdersbond FMB/BMB en FEBIAC (de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie) al enige tijd actief in. “We hebben gewerkt aan een CO2-vrije motorcross door het aanplanten van bomen. En in Genk is tijdens de Everts & Friends charity race een milieucharter ondertekend in het kader van het buurtvriendelijke motorcrossen. Dergelijke activiteiten hebben we nodig om onze sport op de kaart te houden en op de lange termijn te laten overleven,” zegt Geboers.
En mag het ook een Belgisch feestje zijn? In de top vier staan immers drie Belgen achter de Italiaanse leider Antonio Cairoli: Jeremy Van Horebeek, Clément Desalle en Kevin Strijbos. Een volledig Belgisch podium zou een mooie zaak zijn. Geboers heeft als organisator daar geen invloed op. Belgische vlaggen zijn overigens wel welkom. Die zijn er na het WK voetbal immers voldoende onder de sportliefhebbers. “We kunnen er daar nog wat van recupereren…,” zegt Geboers.
www.gplimburg.be
www.facebook.com/gplimburg
www.facebook.com/limburgsymbool