RecreatieToerisme

FIM-Rally 2024 in Chianciano Terme (Italië): verslag van de Belgische afgevaardigde

Na een jarenlange voorbereiding waren de laatste werkuren in zicht voor de organisatoren van de 77e editie van het oudste internationale toerevenement voor motorrijders in het Italiaanse Chianciano Terme in Toscane.

Sinds 1936 komen motorrijders bij elkaar om samen te genieten van enkele dagen na een lange reis  voornamelijk door Europa.

Na enkele onderbrekingen vanwege de omstandigheden, vond de 77e editie van de FIM Rally plaats in midden Italië in de stad Chianciano Terme, waar de mensen al eeuwenlang samenkwamen om te genieten van de warmte van de natuurlijke warmwaterbronnen in het gebied.

Dit jaar verzamelden zo’n 1000 motorrijders uit 26 verschillende landen zich vanaf dinsdag 25 juni in de stad, in de hotels en op een nabijgelegen camping.

In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een zeer klassiek evenement, waar ook deelnemers die 40 of meer rally’s gedaan hebben aanwezig zijn.

Op het programma stond een tour naar Assisi en een parade naar de nabijgelegen oude “Citta della Pieve”.

Vooraf ging een groep deelnemers op bustrip naar Rome.

De landen die deelnamen aan de 77e FIM Rally werden dit jaar op een bijzondere manier ontvangen. De 26 deelnemende landen werden woensdag 26 juni ontvangen door de gaststad Chianciano Terme in het oude stadsgedeelte.Normaal gesproken gaan de motorrijders met hun motoren door de FIM-boog, maar in Chianciano Terme was dit niet mogelijk.In plaats daarvan gingen de bijna 1000 motorliefhebbers te voet naar de boog en na hun volkslied werden ze door de smalle straten begeleid door een klein ensemble van vlaggenwerpers en trommelaars. De volgende uren was de oude stad vol meertalige gesprekken tot we teruggingen naar het Rally Center en de TWC Challenge, een onderdeel van de competitie voor de Touring Wolrd Challenge. Hier moeten de TWC-deelnemers zo langzaam mogelijk rijden in een parcours met markeringskegels, zonder deze kegels of de grond te raken

Donderdag was de excursiedag, die naar de geboortestad van de beroemde Franciscus van Assissi gaat.

De stad Citta del Pieve in Umbrië verwelkomde de  Parade der Naties met de honderden motorrijders van de FIM Rally.De landenparade is zoals altijd het hoogtepunt van een FIM Rally en dit jaar deed de 77e editie de rit van Chinciano Terme naar Citta del Pieve. Hier werden de rijders verwelkomd door vele hoogwaardigheidsbekleders, die ook de tijd namen om dit speciaal evenement bij te wonen en om te vieren dat de Italiaanse motorfederatie (FMI) een nieuwe challenge heeft aangeboden voor de FIM Rally, waarbij het land met de meeste vrouwelijke rijders en passagiers zal worden beloond.

Sommige tradities veranderen nooit in een FIM Rally

De laatste avond van de 77ste FIM Rally in Chinciano Terme was zoals gewoonlijk vol met blije nationale groepen motorrijders die hun prijzen in ontvangst mochten nemen.De grootste overwinning in de FIM Rally is de FIM Challenge, die wordt gegeven aan het land dat de meeste punten verzameld door het aantal kilometers en deelnemers.De afgelopen jaren streden Zweden en Italië op dat gebied, maar dit jaar won Noorwegen de grote prijs.Noorwegen zal volgend jaar ook de 78e editie van de FIM Rally organiseren van 9-11 juli 2025  in Lillehammar, een paar honderd kilometer ten noorden van Oslo.

De Belgische delegatie was aanwezig met 35 deelnemers. KAMC Koersel (11), KAMC Herentals (6), MC Butz Bikers 95 (6), KMAC Menen (2), KVAMC Gijverinkhove (2), MTC Hoeselt (2), MC St. Servais (2), Viroinval M.S. (2), MTC Toervrienden (1) en MC Les 4 & Co (1).

Klik op volgende link voor de volledige uitslag: uitslag FIM Rally 2024

Tekst en foto’s: Gilbert Van Bael

Partners

Back to top button