Motorcross

Verslag Team Belgium Wereldkampioenschap Motorcross Junior in Heerde

Dit jaar vond het jeugd wereldkampioenschap plaats kort bij huis, in Nederland op het circuit van Heerde op 13 en 14 juli ll. Herlings werd hier vele jaren geleden reeds junior wereldkampioen 85cc.

De 2 voorgaande jaren vond dit WK plaats in Roemenië en Finland, wat maakte dat het aantal deelnemende Belgische kandidaten beperkt bleef, gezien de verre verplaatsing. Nu was de belangstelling veel groter wat resulteerde in het maximum toegelaten aantal rijders (5 per land en per categorie) die konden worden geselecteerd. Door kwetsuren moesten we in laatste instantie nog enkele wijzigingen doorvoeren, voor 1 late afzegging was vervanging praktisch niet meer haalbaar.

Dus waren we allen (14 Belgische rijders) ten laatste op vrijdag ter plekke. Iedereen zonder problemen door de technische controle. Maar het weer liet het afweten, ganse dag felle regen. Het circuit stond onder water. Bij één van de schaarse droge momenten maakten we nog een teamfoto en hielden we een korte briefing ivm de belangrijkste reglementen waaraan de rijders zich moeten houden.

De crew van Heerde werkte een ganse nacht door met alle mogelijke materiaal en presenteerde op zaterdagmorgen een perfect berijdbaar circuit. Wat een huzarenstukje van die mannen, chapeau !

Ondertussen werd ook duidelijk dat er heel veel rijders waren aangemeld in de 3 klassen. In 65cc (86 deelnemers) en 125cc (87) werden ze verdeeld over 2 groepen. In 85cc werd een record aantal deelnemers genoteerd, 101. Dit maakte dat in 3 groepen werd gestreden om kwalificatie. Omdat dit niet voorzien was in het reglement moest de Race Direction ter plaatse nog een procedure bedenken om dit in goede banen te leiden.

Na de free practices werd al duidelijk dat niet alle Belgische rijders mochten dromen van kwalificatie voor de races van zondag. Dit hadden we wel ingecalculeerd. Voor een aantal van onze jongsten was dit ook de eerste kennismaking met rijden op dit niveau. Dus waarom hen al niet laten proeven van dergelijke events ? Voor een aantal andere, al iets meer ervaren rijders werd ook bevestigd wat we eerder ook al in de EK’s zagen, nl.dat hun snelheid een heel stuk te laag is om mee te strijden op dit niveau. We moeten ons de vraag stellen of we naar de toekomst toe andere selectiecriteria moeten hanteren. Een jeugd WK is ten slotte bedoeld om rijders met talent te laten kennismaken met rijden op een hoger niveau, ook om ervaring op te doen om te rijden in een andere omgeving en toch ook wel in teamverband.

65cc

In de kwalificaties 65cc reed Xen Temmerman de 11de tijd in groep A en Tobe Vandeneynde de 12de tijd in groep B. Vlotte kwalificatie voor het zondagprogramma dus voor deze 2 gasten. Ferre Vreven, Jul Abts en Cedric Fleerackers kwamen tekort, maar konden wel deelnemen aan de Last Chance Race op zaterdagnamiddag. Deze youngsters konden zich daar niet bij de top 4 rijden en werden dus niet weerhouden voor het zondagprogramma. Maar nogmaals, ze hebben hier toch eens van dergelijk evenement op topniveau kunnen proeven. Wat hopelijk een gunstig vervolg kan krijgen naar de toekomst toe.

85cc

In 85cc kon slechts 1 Belgische rijder zich kwalificeren voor zondag. Lukas Spigeleer, die nog niet zolang terug op de motor zit na een ernstige blessure, verraste door een 4de tijd op te tekenen in groep C. De overige Belgen (Goblet, Weigert, Mezzavilla) kwamen niet in de buurt van kwalificatie.

125cc

In 125cc kwamen we toch met een sterke lichting. Dit werd al een aantal keer getoond bij het EMX125cc kampioenschap, dus hier waren de verwachtingen toch wel hoog. 4 van de 5 rijders kwalificeerden zich ook. Douwe Van Mechgelen (10de tijd) en Brent Van De Walle (18de) in groep A, Jarne Bervoets (6de) en Maxime Lucas (10de) in groep B gingen door naar zondag. Harry Seel kon zich niet plaatsen, ook niet via de Last Chance Race.

Dit maakte dat we 7 kwalificaties hadden op 14 rijders. Niet gebuisd, maar ook geen onderscheiding. Wel realistisch.

Zondag

Op zondag gingen de 65cc’s als eerste achter het starthekken staan. En onmiddellijk volgde er een knalprestatie van een jonge Belg. Xen Temmerman nam een heel goede start (rond de vijfde plek). Hij hield even stand, zakte dan wat weg naar 8 om daarna terug naar de vijfde plek te rijden aan de finish. Wat een mooi begin. Tobe Vandeneynde had ook een top 10 start. Hij viel echter en kon er vanop plaats 37 terug aan beginnen. Hij finishte als 34ste. In de tweede reeks werd Temmerman ingesloten en weggeduwd in de start. Hij viel niet, maar raakte met de motor wel in een put, waar hij slechts moeilijk uit geraakte. Vanop de 40ste plaats reed hij nog naar 16. 11de in de totaalstand. Topresultaat. Tobe Vandeneynde zat nu bij de start midden in het pak. Hij viel dan terug en werd afgevlagd als 33ste.

Matige start van Lukas Spigeleer in de eerste reeks 85cc. Rond de 30ste plaats. Gestaag klom hij echter op naar de 15de plaats, wat gezien zijn pechvolle voorjaar, een topresultaat is. Zelfde scenario bij de start van de 2de reeks. Rond de 30ste plaats bij de eerste hindernissen. Wat foutjes maakten dat hij wat wegzakte naar 35. Hij vocht terug en klom op naar 26, weer een kleine terugval naar 30. Toch terug naar 23 om dan in de laatste ronde jammer genoeg terug te vallen naar 34. Toch een onverhoopte 19de plaats in het eindklassement.

En dan onze big boys van de 125cc. Best hoge verwachtingen hier, ook bij de rijders zelf. Douwe Van Mechgelen nam de beste start van de Belgen (7de) maar zakte dan wat weg naar 10. Hij gaf niet op en streed zich toch weer naar 8 tot een val op het einde hem terugsloeg naar 12. Jarne Bervoets nam een matige start en kwam vrij vroeg in de reeks hard ten val en moest opgeven. Brent Van De Walle en Maxime Lucas moesten er van helemaal laatst aan beginnen. Voor Maxime leken er nog punten in te zitten, maar hij kwam hiervoor net tekort. Toch mooi naar 23. Brent tikte aan op 33.

Jarne Bervoets startte in de 2de reeks als 7de, ging direct door naar 6 om dan terug te vallen naar 20. Hij reed weer naar voor tot een 14de plek om daarna weer terug te vallen naar 18. Douwe Van Mechgelen, die 13de was gestart viel vrij snel uit met mechanische problemen. Copy paste van de eerste reeks voor Brent Van De Walle en Maxime Lucas. Beginnen van aan de staart van het peloton om terug te keren naar 36 voor Brent. Maxime deed nog beter en pikte net geen puntje mee op 21. Dit maakt dat onze eerste Belg in de eindstand pas 17de was (Douwe).

In het landenklassement eindige België als 7de van de 41 aanwezige landen.

Conclusies

Dus een beetje mixed feelings na afloop denk ik. Sommigen haalden onverhoopte resultaten. Anderen hadden meer verwacht van het weekend. Maar dat is nu eenmaal motocross, of de harde wet van de sport tout court.

Over het evenement in Heerde zelf kunnen we duidelijk zijn. Dit was top ! Hoe de organisator en zijn crew het circuit na die felle regen van vrijdag toch in optimale conditie kon krijgen tegen zaterdagmorgen blijft me nog een raadsel. Op de meeting van de Race Direction kwamen we ook teweten dat er heel weinig tot geen zware ongevallen gebeurden, wat betekent dat het circuit ook veilig was, zeker gezien het groot aantal rijders die aanwezig waren. Leuk dan ook voor de organisator dat hij hiervoor beloond werd met een, volgens mij, record aantal toeschouwers voor een Junior WK.

Even over dit weekend bezinnen nu voor alle partijen, ook wij, om volgend jaar weer sterker voor de dag te komen. Sterke geruchten gingen in het rond dat het Junior WK in 2025 weer niet heel ver van huis zou zijn, we wachten met spanning de officiële aankondiging af.

Robert Gielis
BMB Jeugdafgevaardigde

Partners

Back to top button