E-bike

Eric Delannoy en Thomas Garnier winnaars E-MTB race in Mettet

Na de eerste E-MTB wedstrijd op de B-mine site van Beringen, vond op zondag 9 juni de tweede demo-race plaats rondom het circuit Jules Tacheny van Mettet. 18 deelnemers stonden om 16u30 aan de start voor een race over 1 uur waarvan 16 rijders In de categorie tot 25 km/uur en 2 in de categorie + 25km/uur. Zowel (ex)-motorsporters als mountainbikers hadden zich ingeschreven waaronder ook bekende namen als Eric Delannoy, Didier Jadoul, Stephane Mertens, Thierry Klutz en Johan Boonen.

De bezoekers van het Bikersland festival werden getracteerd op een mooi spektakel. De winst in de tot 25 km/uur klasse was er voor ex-superbiker winnaar Eric Delannoy voor Didier Jadoul en Kenny De Raymaekers. In de klasse + 25km/uur won Thomas Garnier die ook het scratch klassement won.

Eerder op de dag vond in samenwerking met de FIM een ronde tafel conferentie plaats in aanwezigheid van diverse nationale bonden, organisatoren, FIM promotor Youthstream en de FIM om de toekomst van deze nieuwe discipline te bespreken. Talrijke ideeën, ervaringen en voorstellen werden er uitgewisseld. Youthstream kondigde aan vanaf 2020 een World Cup E-Xbike te lanceren. Een eenmalige event zal op 17 augustus in Imola plaatsvinden.

De volgende Belgische E-MTB race vindt plaats op 25 augustus in Kluisbergen georganiseerd door Mountainbike Vlaanderen. Op zondag 19 oktober vindt de laatste wedstrijd plaats op het strand van Oostende.

Het is duidelijk dat deze discpline nu echt gelanceerd is. Binnen de BMB zal op het einde van het seizoen een evaluatie worden gemaakt en de mogelijkheden worden bestudeerd om een competitie op poten te zetten in 2020.